dilluns, 22 de desembre del 2008

Vídeo: la vikìpèdia, la informació a la xarxa i el copiar/enganxar

Per fer el treball de la vikipèdia, la informació a la xarxa i el copiar/enganxar vam realitzar un vídeo molt interessant.

El vídeo té dues parts clarament diferenciades.
  • La primera part consistia en que la nena havia de fer un treball més general sobre un tema en concret, en aquest cas vam escollir els dofins, on a la nena li era més fàcil copiar i enganxar. En aquest treball la nena no contrastava cap tipus d'informació ni res, simplement el que feia era copiar, obrir un document de word i enganxar-lo. Això el que provoca és que després a classe hi hagin molts treballs com el d'ella. En el vídeo és veu detalladament.

  • La segona part consistia en fer un treball específic, en el que una nena havia de contestar una série de preguntes que la mestra li havia donat, sobre els dofins. A causa de tenir les preguntes li era més difícil copiar i enganxar i provocava que la nena havia de contrastar diferents fonts d'informació.

Amb aquest vídeo el que voliem donar a entendre és que el copiar i enganxar no és útil pels nens ja que no aprenen res, i com a mestres hem d'impedir que els nostres alumnes copiïn i enganxin.

A continuació us deixi aquí el vídeo.

La ràdio a l'escola



La ràdio és un mitjà viu que promou la comunicació, que permet adquirir als nens una major fluïdessa en la lectura en veu alta i que també facilita la comprensió dels textos i agilitza les tasques de redacció dels alumnes. És per això que cada cop més, escoles i instituts estudien el fenomen radiofònic sistemàticament.


El treball radiofònic resulta un estímul que potencia les activitats escolars des de diferents perspectives:


  • Reforça el treball en equip.

  • Fomenta el debat i l'aprofundiment dels temes

  • Estimula l'ús de la comunicació oral, enseya a utilitzar la veu, amplia el vocabulari, enseya en definitiva a saber expressar-se.

  • Incita a la reflexió i al respecte per l'interlocutor.

  • Responsabilitza els nois i noies en una tasca que va més enllà de l'activitat escola. A més, altres nens i adults poden avaluar el seu treball.

  • Possiblita l'estudi, la reflexió i el devat a partir d'una fórmula divertida.


L'experiència demostra que val la pena dur a terme aquest esforç, perquè:

  • És important que els nens vagin familiratizant-se amb el llenguatge audiovisual.
  • Els alumnes responen amb una gran motivació i interés.
  • Dominen i manipulen ràpidament els aparells.
  • S'aconsegueix elaborar treballs creatius.
  • S'acostumen a parlar en públic i per tant superen dificultats expressives i de timidesa.
  • Adquireixen fluïdessa en la lectura en veu alta
  • Es globalitza l'aprenentatge mitjançant altres matèries.
  • Es fomenta en treball en grup i l'acitut cooperativa.


Ara us parlaré del projecte XTEC Ràdio. Aquest projecte neix amb la voluntat de fer de la ràdio un mitjà de comunicació escolar dins dels centres educatius, entre els diferents centres i els seu entorn. L'objectiu del projecte XTEC és promoure l'ús de la ràdio a tots els centres educatius de Catalunya, posar a l'abast un instrument per fomentar l'ús de la llengua parlada i escrita en general i el català en particular, com un instrument de comunicació, dotar els centres educatius d’una eina per aprofundir en el coneixement de com fer ràdio, generar un model de ràdio de qualitat com a contenidor dels programes elaborats en els centres educatius, difondre per Internet a través de la Xtec – Ràdio els programes elaborats pels infants i joves dels centres.

Si cliqueu aquí XTEC RÀDIO podeu trobar diversos exemples de ràdio escolars. Escolteu-los són molt interessants i podeu percebre la motivació dels nens, com disfruten amb el programa de ràdio.

Quan jo estudiava no es feien programes de ràdio així i la veritat és que m'he quedat bastant sorpresa quan he escoltat un programa de ràdio fet pels nens, crec que és un molt bon recurs i que no s'ha de perdre ja que aporta coses molt bones als nens.

Concloent, crec que la ràdio és un mitjà de comunicació que cal posar a l'abast de tots els alumnes ja que els aporta coses molt positives pel seu futur.

diumenge, 14 de desembre del 2008

La Pissarra Digital: Noves tecnologies amb velles pedagogies?

Avui m'agradaria parlar de les pissarres digitals, aprofitant que dimecres 10 desembre van fer una exposició a classe que em va semblar molt interessant.

Primer començaré una a explicar-vos que són les pissarres digitals i quina utilitat poden tenir a l'aula.
  1. La pissarra digital, és un sistema tencològic integrat, normalment, per un un ordinador i un vídeo projector, que permet projectar els contiguts que el professor està explicant, digitalment, en una pantalla. La pantalla es troba situada en un lloc rellevant de l'aula, per tal de que sigui visible per tots els alumnes. En la pantalla es pot projectar qualsevol mena d'informació procedent de l'ordinador, d'internet o de qualsevol altre dispositiu analògic o digital connectat al sistema: càmera de vídeo, vídeo projector...
  2. Existeixen tres tipus de pissarres digitals: la pissarra digital, la pissarrra digital interactiva i el Tàblet PC.
  3. Crec que les pissarres digitals són una bona eina pels nens i que els serveix de motivació. Les pissarres digitals permeten fer una classe més dinàmica i més atractiva pels nens i també permeten facilitar una mica la tasca del professorat encara que necessitin cursos de formació per tal de poder utilitzarles.
  4. Un dels incovenients de les pissarres digitals és que resulten molt costoses.

Podem veure com el nen interactua amb la
pissarra digital, està motivat.


Una mica us he explicat els continguts bàsics de les pissarres digitals. Particularment, mai havia escoltat parlar de les pissarres digitals i lògicament mai he tractat amb elles, mai he vist una i la veritat es que em semblen molt interessants. Per això la exposició que van fer els meus companys em va agradar molt ja que com futura mestra que sóc, és important saber qué és una pissarra digital, quina és la seva utilitat, que els suposa als nens, com actuen...

Finalment, us posu l'enllaç d'un bloc on explica més detingudament el món de les pissarres digitals, i on hi ha una sèrie de vídeos que podeu mirar i que són força interessants:

Cliqueu aquí

diumenge, 7 de desembre del 2008

Grup 2: La vikipèdia, la informació a la xarxa i el copiar / enganxar.



Aquesta setmana, concretamente el 4 de desemblre, vam exposar el treball de la vikipèdia, la informació a la xarxa i el copiar / enganxar.

Per fer aquest treball hem utilitzat recursos treballats anteriorment a classe i gràcies al treball els hem treballat amb més profundiment, cosa que està molt bé perquè així pots anar adquirint més pràctica.


Els recursos utilitzats en aquest treball han estat:

  • La creació d'un bloc, mitjançant el qual els nostres companys, mentre explicàvem , podien anar seguint el que nosaltres dèiem amb més deteniment. També aquest bloc ens serà molt útil alhora de preparar-nos per l'examen.

  • La utilització del google docs tant per realitzar un formulari en un full de càcul, com per fer un power point..
  • Per fer aquest treball hem realitzat un vídeo, que hem editat gràcies al programa Audacity treballat amb anterioritat a classe.

Aquest treball, la veritat és que, particularment, m'ha servit d'ajuda ja que hem conegut de manera més amplia la vikipèdia i a més, amb la nostra exposició, hem conscienciat als nostres companys del que suposa que els nens i nenes copiïn i enganxin.

Per a que pogueu veure millor aquests recuros vinculats a la vikipèdia, la informació a la xarxa i el copiar / enganxar i si voleu més imformació sobre el tema, cliqueu aquí.

diumenge, 30 de novembre del 2008

GIMP


Gimp, és un programa mitjançant el qual podem editar imatges (dibuixos, fotografies).
Encara que al principi pugui semblar un programa difícil, és trobar-li el punt ja que una vegada el dominas es fàcil d'utlitzar i pels nens no representa cap tipus de problema, s'adapten estupendament.

L'altre dia quan vaig anar a pràctiques em vaig assebentar que existia aquest programa i vaig veure com els nens treballaven amb aquest programa i estàven contents, ja que és una cosa nova per ells i la novetat sempre agrada. Penso que és un programa adequat pels nens i que mitjançant aquest programa poden aprendre moltes coses.


És un programa gratuït per tant molt útil per a ensenyar-lis als nostres nens, perquè després ells des de casa se'l poden descarregar.
A l'escola utilitzen aquest programa quan realitzen els tallers de fotografia per exemple, i la veritat, ho vaig poder comprovar quan vaig estar a l'escola, és que els nens s'ho passen molt bé retocant les fotografies.

Els professors en aquest cas també aprenen perquè han d'aprendre a utilitzar la càmara, a utilitzar el programa... per tal de poder transmetre bons coneixements als alumnes.


diumenge, 23 de novembre del 2008

Les noves tecnologies, un repte pel professorat

He trobat un article molt interessant i crec que seria bo comentar-lo una mica i que doneu la vostra opinió sobre aquest tema: creieu que és positiu l'ús del videojoc en l'escola?
Recentament, es va celebrar a Barcelona, la segona Conferència Europea de Jocs de l'Aprenentatge on van assistir molts porfessors, psicòlegs... En aquesta conferència es parlava de com milloran els nens, per exemple en la capacitat de raonament mitjançant jocs mentals.

EL videojoc, com a llenguatge d'aprenentatge ya és fonamental en altres àmbits de la vida, des de l'autoecola fins a les associacions de alcohòlics anònims. Per això no s'enten que encara no s'hagin incorporat a les escoles. Encara que també si arribés el dia, els professors haurien de posar una mica de la seva part i reciclar-se per tal d'adaptar-se a les noves tecnologies.

Molts experts donen la seva opinió sobre el tema del videojocs i sobre la seva implantació a l'aula o no. La veritat es que totes les opinions son favorables: n'hi ha qui diu que el videojoc és el futur en l'aprenentage, una altra persona diu que promou la participació dels alumnes...

Amb aquests videojocs el que es vol és prepara als alumnes en la situiació que es trobaran al carrer, perquè si es tractés de qualificar els continguts per això ja tenim el sistema educatiu tradicional.

Segons el meu criteri, i que en un futur això també m'arribrà a mi, crec que tot el que sigui un ensenyament per al nens és favorable. Hem de fer el que estigui en les nosres mans per a que els nens siguin grans persones i grans professionals en un futur.

diumenge, 16 de novembre del 2008

Innovació educativa

La innovació en el camp de l'educació és considerada un element molt important per millorar la qualitat i per adequar-nos als reptes que la societat actual ens planteja.

L'educació innovadora és aquella que repercuteix en el que s'ensenya i en com s'aprèn i que prioritza els gust per aprendre; això ajuda a despertar el sentit crític de l'alumnat i del professora.

Les finalitats principals d'aquesta innovació són millotat l'èxit escolar de tot l'alumnat i promoure l'esforç de tots per aconseguir l'escel·lència educativa.

En quins apartats, actualment el Departament d'Educació, està realitzant aquestes innovacions?


Tecnologia per a l'aprenetatge i el coneixement

  • XTEC (xarxa telemàtica Educativa de Catalunya)
  • Edu365, portal educatiu per a l'alumnat.
  • Edu3.cat, tv i ràdio educatives

Llengües

  • Programes educatius internacionals.
  • Llengües curriculars.
  • Llengües d'origen.

La innovació que els nens d'avui en dia tenen en tots els àmbits de la seva vida, crec que és fonamental i que els està ajudant cada vegada més. Un nen que va nèixer en els anys '60 per exemple no crec que és pugués arribar a imaginar que per exemple podria buscar informació de qualsevol tema estant a casa. I és que cada vegada més la tencologia està a l'abast de tothom.

Avui en dia no queden moltes famílies en les que no hi hagi un ordinador a la seva casa,la tencologia és fonamental, tal i com està la societat, un nen que no sàpiga fer servir un ordinador estarà molt perdut, perquè avui en dia és bàsic.

L'altra dia en la conferència que vem assistir tots de la mestra Anna, autora del bloc " Bitàcola de Mestra Tic" vam poder veure com la tencologia en les aules està molt present avui en dia i és que ara els nens tenen blocs d'aula on expliquen el que treballen a classe i els altres nens de diferents classes o cicles poden comentar i això està molt bé. També, per exemple, a les aules és realitzen tallers de fotografia on els nens aprenen a fer servir càmeres digitals, fan fotografies i les passen a l'ordinador.

Crec que en l'ambit de l'educació estem fent molts avanços i cap a millor.

dijous, 30 d’octubre del 2008

Exercici carpetes web


Avui a classe hem treballar amb carpetes web, que són un tipus de carpetes que fins ara no havien utilitzat. Havíem utilitzat les carpetes locals per exemple però no aquestes.

Aquests tipus de carpetes ens permeten veure el que hi posem dintre, per internet, tot construint la direcció correctament.

Aquesta és una fotografia de dos planetes ( Venus i Júpiter ) que hem guardat dins d'una carpeta web i fa que veiem la imatge en una pàgina d'internet.

Si fas clic aqui podràs veure un mapa conceptual de l'assignatura Esquema NTAE

Si vols veure un exercici realitzat amb el programa Jclic fes clic a
Exercici Jclic

divendres, 24 d’octubre del 2008

Descobrim Jclic Author

Jclic author és un programa que per al futurs mestres crec que és una bona eina, ja que podem motivar als nostres alumnes,per exemple a l'aula d'informàtica a que relacionin conceptes apresos aquella mateixa setmana, és a dir, fer una mica de joc per a que els hi sigui una mica més fàcil aprendre els conceptes.

És una eina que ens permet disenyar activitats per als nostres alumnes i crec que pot arribar a ser un bon mètode per assolir conceptes d'una manera diferent i per això crec que els hi pot sevir de gran ajuda.

És tracta d'un software educatiu, molt útil en el que podem enseyar en els nostres alumnes mitjançant recursos multimèdia. Aquest programa ens permet realitzar activitats com per exemple: sopa de lletras, creuaments, relacionar imatges...

Aquest programa ens el podem descarregar sense cap mena de cost, ja que ens el podem baixar gratuïtament, així que els nens des de casa el poden tenir ja que aquest programa és senzill d'utilitzar i no calen tenir molts coneixements sobre la informàtica per poder utlitzar-lo. També els nens poden realitzar tot tipus d'activitats tant realitzades per ells mateixos com per altres professors d'altres escoles o de la mateixa escola del nen.

Jclic Author, ens permet obrir un projecte ja existent, modificar-lo i crear-ne un de nou. Així que el primer que hem de fer és posar-li títol al nostre projecte i llavors seguir els pasos següents:

  • Anar a l'etiqueta on posa Projecte. Aqui el que fem és posar tota la informació necessària per descriure el nostre projecte, com serà realment.
  • Seguidament anem on posa Mediateca. Aqui és on hauran d'estar guardades totes les imatges, dibuixos, videos.. que volguem que surtin en el nostre projecte, per poder-les localitzar més fàcilment.
  • Desprès cliquem on posa Activitats. Aqui el que farem serà crear el contingut del nostre projecte.
  • I per últim anirem a Seqüències. Que és el lloc on podem configurar la nostra activitat, on podem canviar-li el color a la lletra...

Aqui a continuació us posu una imatge de una activitat realitzada i finalitzada amb aquest programa per a que pogueu veure el resultat.



divendres, 17 d’octubre del 2008

CmapTools

Aquesta setmana en NTAE entre d'altres coses hem treballat amb el programa CmapTools. Aquest programa el podem fer servir per construir mapas conceptuals a l'ordinador sobre temes concrets per tenir la idees ben esquematitzades i poder tenir les idees mès clares.

Els pasos que hem de seguir per poder fer un mapa conceptual amb CmapTools són els següents:


  • Primer ens surt una pantalla on hem d'omplir una sèrie de dades.
  • Desprès en la finestra Vistas - CmapTools seleccionem Arxiu i cliquem Nuevo Cmap.
  • Per a a afegir un concepte al mapa hem de fer doble clic en qualsevol punt del mapa i ens apareixerà una finestra amb interrogants dintre, llavors cliquem a sobre amb el botó esquerre i posem el concepte que volem. Exemple:


  • Per enllaçar altres conceptes amb fletxes el que hem de fer és un clic sobre les dues fletxes que apareixen sobre el concepte, les arrastrem amb el ratolí i llavors ens surt una fletxa i enmig un enllaç per a que podem enllaçar un conepte amb l'altre. D'aquesta manera podem enllaçar tots els conceptes que volguem.


  • Per a guardar un Cmap el que hem de fer és clicar en Arxiu, Guardar un cmap como

  • Aquest programa també ens permet compartir els nostres mapes conceptual a internet a través d'un servidor que crea un pàgina web on estarà el nostra mapa i així podem editar-lo des de qualsevol lloc. Aquest mapa quedarà compartit amb altra gent i així quedaria a internet:

  • També podem crear un enllaç a una pàgina web que tingui alguna cosa a veure amb el concepte que posem per a així ampliar més la informació.

Resumint, crec que aquest programa ens pot servir d'ajuda alhora d'estudiar ja que ens podem fer un petit mapa conceptual amb aquest programa per tal de tenir com un resum del conceptes clau del tema que estem estudiant.

En un futur alhora d'ensenyar als nostres alumnes a fer un resum els podem ensenyar a utilitzar aquest programa, ja que els pot servir d'ajuda per estudiar i adquirir els coneixements més ràpidament.

Els mapes conceptuals que realitzem els podem personalitzar, li podem canviar el tamany de la lletra, els seu color, podem canviar el grossor de les fletxes...

Per últim he de dir que aquest programa el podem utilitzar a casa sense necessitat d'estar-hi a l'escola ja que ens el podem descarregar gratuïtament a través d'internet.

dijous, 9 d’octubre del 2008

Nova prova per als alumnes de sisè.


Aquesta és una notícia que fa una setmana o així va sortir a la llum, i és que a finals d'aquest any els alumnes de sisè hauran de fer una prova externa que estableix la Generalitat de Catalunya.
Aquesta prova la passaran tots els nens i nenes de Catalunya el mateix dia, tant a centres públics, com concertats. Això fa plantejar als mestres una sèrie de dubtes com per exemple:

  • Aquesta prova soluciona els problemes que hi ha a secundària?
  • Es pensen que el nivell dels nens pujarà ràpidament, ja que relacionen examen amb esforç i sacrifici.
  • Que treiem dels resultats?


Aquestes i unes altres preguntes són les que es fan molts mestres, com a conseqüència de tornar un altra cop a fer la prova de sisè per tal d'accedir a secundària. Molts mestres es queixen ja que no veuen el perquè d'aquesta prova. Durant uns dies en l'àmbit de l'educació i en molts col·legis estic segura de que no s'ha parlat d'una altra cosa.


Espero que aquesta prova porti cap a algun lloc i que serveixi per a que els alumnes siguin mès eficients i estiguin mès motivats per fer la seva feina.

Si voleu trobar mès informació sobre temes relacionats amb l'educació i sobre aquest tema en concret, podeu trobar mès informació a la aquesta pàgina web:

http://bloc.ravalnet.org/bloc/bitacola_demestratic/educacio_escola_i_debat


dilluns, 6 d’octubre del 2008

Realització d'un índex amb Word 2007

Aquest dia a clase el que vam fer va ser crear un índex, ja que aquest és una eina fonamental alhora de realitzar treballs tant individuals com en grup, per tal de saber en quina pàgina estan els continguts. Els pasos que vam seguir per la creació del índex van ser els següents:

  • Vam posar en tantes pàgines com calgui el que volem que surti a l'índex, seguidament cvan clicar a inicio - estil título 1 i vam posar les paraules o frases que volem que surtin a l'índex.

  • Desprès vam posar el cursor on volem que surti l'índex i vam clicar a Referencia - Tabla de Contenido - Insertar Tabla de Contenido i ens va sortir això:

  • Seguidament el que vam fer va ser clicar a acceptar i llavors el que vam obtindre va ser l'índex que nosaltres havíem creat. Si el que voíem era que en una mateixa pàgina apareguès mès d'un apartat, el que faríem seria posar aquells apartats en Inici - Título 2.

En resum, crec que aquest treball personalment m'ha servit d'ajuda ja que no coneixia aquesta manera de fer l'índex, sempre ho feia de manera manual i d'aquesta manera tot queda ben enquadrat i ben presentat. Crec que a la classe de noves tecnologies aplicades a l'educació (NTAE) podem aprendre moltes coses i de molt diverses que ens poden servir pel nostre futur i per transmetre aquests coneixements a uns futurs alumnes.

Espero que us hagi servit d'ajuda.

dilluns, 29 de setembre del 2008

Què és l'hipermèdia?


















Hipermèdia = Multimèdia + Interactivitat

Multimèdia: tot document multimèdia és aquell que tingui molts media, com per exemple: text, audio, imatges, video, so...

Interactivitat: tot document que és capaç de respondre a les demandes que fan els usuaris, com per exemple l'ordinador, el caixer automàtic...

Podeu trobar mès informació a la Vikipèdia


Què farem en aquets blog?


Les entrades han de referir-se, entre d'altres, als aspectes següents:

  • Exercicis de tipus pràctic realitzats a l'aula
  • Resums, comentaris o ampliació dels continguts del temari
  • Resenyes i comentaris sobre espais i recursos web
  • Presentació de notícies d'actualitat referides a les TIC
  • Reflexions sobre el propi procés d'aprenentatge