dilluns, 22 de desembre del 2008

Vídeo: la vikìpèdia, la informació a la xarxa i el copiar/enganxar

Per fer el treball de la vikipèdia, la informació a la xarxa i el copiar/enganxar vam realitzar un vídeo molt interessant.

El vídeo té dues parts clarament diferenciades.
  • La primera part consistia en que la nena havia de fer un treball més general sobre un tema en concret, en aquest cas vam escollir els dofins, on a la nena li era més fàcil copiar i enganxar. En aquest treball la nena no contrastava cap tipus d'informació ni res, simplement el que feia era copiar, obrir un document de word i enganxar-lo. Això el que provoca és que després a classe hi hagin molts treballs com el d'ella. En el vídeo és veu detalladament.

  • La segona part consistia en fer un treball específic, en el que una nena havia de contestar una série de preguntes que la mestra li havia donat, sobre els dofins. A causa de tenir les preguntes li era més difícil copiar i enganxar i provocava que la nena havia de contrastar diferents fonts d'informació.

Amb aquest vídeo el que voliem donar a entendre és que el copiar i enganxar no és útil pels nens ja que no aprenen res, i com a mestres hem d'impedir que els nostres alumnes copiïn i enganxin.

A continuació us deixi aquí el vídeo.

La ràdio a l'escola



La ràdio és un mitjà viu que promou la comunicació, que permet adquirir als nens una major fluïdessa en la lectura en veu alta i que també facilita la comprensió dels textos i agilitza les tasques de redacció dels alumnes. És per això que cada cop més, escoles i instituts estudien el fenomen radiofònic sistemàticament.


El treball radiofònic resulta un estímul que potencia les activitats escolars des de diferents perspectives:


  • Reforça el treball en equip.

  • Fomenta el debat i l'aprofundiment dels temes

  • Estimula l'ús de la comunicació oral, enseya a utilitzar la veu, amplia el vocabulari, enseya en definitiva a saber expressar-se.

  • Incita a la reflexió i al respecte per l'interlocutor.

  • Responsabilitza els nois i noies en una tasca que va més enllà de l'activitat escola. A més, altres nens i adults poden avaluar el seu treball.

  • Possiblita l'estudi, la reflexió i el devat a partir d'una fórmula divertida.


L'experiència demostra que val la pena dur a terme aquest esforç, perquè:

  • És important que els nens vagin familiratizant-se amb el llenguatge audiovisual.
  • Els alumnes responen amb una gran motivació i interés.
  • Dominen i manipulen ràpidament els aparells.
  • S'aconsegueix elaborar treballs creatius.
  • S'acostumen a parlar en públic i per tant superen dificultats expressives i de timidesa.
  • Adquireixen fluïdessa en la lectura en veu alta
  • Es globalitza l'aprenentatge mitjançant altres matèries.
  • Es fomenta en treball en grup i l'acitut cooperativa.


Ara us parlaré del projecte XTEC Ràdio. Aquest projecte neix amb la voluntat de fer de la ràdio un mitjà de comunicació escolar dins dels centres educatius, entre els diferents centres i els seu entorn. L'objectiu del projecte XTEC és promoure l'ús de la ràdio a tots els centres educatius de Catalunya, posar a l'abast un instrument per fomentar l'ús de la llengua parlada i escrita en general i el català en particular, com un instrument de comunicació, dotar els centres educatius d’una eina per aprofundir en el coneixement de com fer ràdio, generar un model de ràdio de qualitat com a contenidor dels programes elaborats en els centres educatius, difondre per Internet a través de la Xtec – Ràdio els programes elaborats pels infants i joves dels centres.

Si cliqueu aquí XTEC RÀDIO podeu trobar diversos exemples de ràdio escolars. Escolteu-los són molt interessants i podeu percebre la motivació dels nens, com disfruten amb el programa de ràdio.

Quan jo estudiava no es feien programes de ràdio així i la veritat és que m'he quedat bastant sorpresa quan he escoltat un programa de ràdio fet pels nens, crec que és un molt bon recurs i que no s'ha de perdre ja que aporta coses molt bones als nens.

Concloent, crec que la ràdio és un mitjà de comunicació que cal posar a l'abast de tots els alumnes ja que els aporta coses molt positives pel seu futur.

diumenge, 14 de desembre del 2008

La Pissarra Digital: Noves tecnologies amb velles pedagogies?

Avui m'agradaria parlar de les pissarres digitals, aprofitant que dimecres 10 desembre van fer una exposició a classe que em va semblar molt interessant.

Primer començaré una a explicar-vos que són les pissarres digitals i quina utilitat poden tenir a l'aula.
  1. La pissarra digital, és un sistema tencològic integrat, normalment, per un un ordinador i un vídeo projector, que permet projectar els contiguts que el professor està explicant, digitalment, en una pantalla. La pantalla es troba situada en un lloc rellevant de l'aula, per tal de que sigui visible per tots els alumnes. En la pantalla es pot projectar qualsevol mena d'informació procedent de l'ordinador, d'internet o de qualsevol altre dispositiu analògic o digital connectat al sistema: càmera de vídeo, vídeo projector...
  2. Existeixen tres tipus de pissarres digitals: la pissarra digital, la pissarrra digital interactiva i el Tàblet PC.
  3. Crec que les pissarres digitals són una bona eina pels nens i que els serveix de motivació. Les pissarres digitals permeten fer una classe més dinàmica i més atractiva pels nens i també permeten facilitar una mica la tasca del professorat encara que necessitin cursos de formació per tal de poder utilitzarles.
  4. Un dels incovenients de les pissarres digitals és que resulten molt costoses.

Podem veure com el nen interactua amb la
pissarra digital, està motivat.


Una mica us he explicat els continguts bàsics de les pissarres digitals. Particularment, mai havia escoltat parlar de les pissarres digitals i lògicament mai he tractat amb elles, mai he vist una i la veritat es que em semblen molt interessants. Per això la exposició que van fer els meus companys em va agradar molt ja que com futura mestra que sóc, és important saber qué és una pissarra digital, quina és la seva utilitat, que els suposa als nens, com actuen...

Finalment, us posu l'enllaç d'un bloc on explica més detingudament el món de les pissarres digitals, i on hi ha una sèrie de vídeos que podeu mirar i que són força interessants:

Cliqueu aquí

diumenge, 7 de desembre del 2008

Grup 2: La vikipèdia, la informació a la xarxa i el copiar / enganxar.



Aquesta setmana, concretamente el 4 de desemblre, vam exposar el treball de la vikipèdia, la informació a la xarxa i el copiar / enganxar.

Per fer aquest treball hem utilitzat recursos treballats anteriorment a classe i gràcies al treball els hem treballat amb més profundiment, cosa que està molt bé perquè així pots anar adquirint més pràctica.


Els recursos utilitzats en aquest treball han estat:

  • La creació d'un bloc, mitjançant el qual els nostres companys, mentre explicàvem , podien anar seguint el que nosaltres dèiem amb més deteniment. També aquest bloc ens serà molt útil alhora de preparar-nos per l'examen.

  • La utilització del google docs tant per realitzar un formulari en un full de càcul, com per fer un power point..
  • Per fer aquest treball hem realitzat un vídeo, que hem editat gràcies al programa Audacity treballat amb anterioritat a classe.

Aquest treball, la veritat és que, particularment, m'ha servit d'ajuda ja que hem conegut de manera més amplia la vikipèdia i a més, amb la nostra exposició, hem conscienciat als nostres companys del que suposa que els nens i nenes copiïn i enganxin.

Per a que pogueu veure millor aquests recuros vinculats a la vikipèdia, la informació a la xarxa i el copiar / enganxar i si voleu més imformació sobre el tema, cliqueu aquí.